Subsèrie 1 - Moviments socials

No esperem més... a l&#03... És possible un altre món:...

Área de identificación

Código de referencia

ES CAT AMHL 862-3-5-1

Título

Moviments socials

Fecha(s)

  • 1970 - 2017 (Creación)

Nivel de descripción

Subsèrie

Volumen y soporte

1,60 ml., 150 expedients, 107 cartells

Área de contexto

Nombre del productor

Nombre del productor

Historia archivística

Documentació aplegada per Jaume Botey i M. Pilar Massana en la seva actuació en els moviments socials. Conservada en els pisos del carrer Girona de l'Hospitalet de Llobregat i Llull de Barcelona. No disposava de cap instrument de descripció.

Datos sobre el ingreso

Documentació lliurada per M. Pilar Massana a l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet els dies 7 i 17 de juny, 19 de juliol, 8 d’agost i 1 d’octubre de 2019.

Área de contenido y estructura

Alcance y contenido

Consta de quatre àmbits temàtics: a) dones, b) pau i desarmament, c) ecologisme, d) solidaritat i antiglobalització.
a) Dones (1984-2014). Documentació generada principalment per Pilar Massana, amb una certa participació de Jaume Botey. Conté documentació de:
.Congressos i jornades. De perfil més tècnic o de caire més feminista i/o organitzats per partits polítics. Programes, apunts i informacions complementàries.
.Publicacions periòdiques. Entre elles “Xarxa feminista” (2000-2006), “Ca la dona” (2000-2006) i “Selecció notícies dona” (2000-2002).
.Entitats. Xarxa feminista, Associació de Dones del Centre de l’Hospitalet, Ca la dona, CIAM (Centro de Investigación y Acción de la Mujer, Mèxic). Impresos de presentació i d’activitats.
.Institucions. Nacions Unides, Consell de les dones de Barcelona, ajuntaments de Barcelona i de l’Hospitalet de Llobregat. Impresos informatius.
.Informacions temàtiques, sobretot prostitució i, en menor mesura, estrangeria, salut i altres.
.Campanyes. Marxa mundial de les dones, 2000.
.Partits i sindicats. Materials de treball de Pilar Massana en les organitzacions Àmbit de la Dona d’Iniciativa per Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat, PCE, IU, PSUC Viu i EUiA.
.20 cartells (1980-2008).
b) Pau i desarmament (1971-2015). Conté documentació de:
.Objecció de consciència. Impresos informatius i de campanyes, recull de legislació.
.Campanyes OTAN no, bases fora. Ingrés de l’estat espanyol, referèndum de 1986, a nivell de Catalunya i de L’H, i campanya “bases fora”. Recull de premsa, textos d’opinió, documentació de campanyes d’oposició i de petició del vot negatiu. En destaca el referèndum popular a l'Hospitalet de Llobregat per a sortir de l'OTAN de 25 de novembre de 1984 (en la subsèrie “Eleccions i referèndums” hi ha més documentació sobre aquest tema).
.Entitats. Fundació per la pau, Justícia i pau. Impresos informatius.
.Publicacions periòdiques. Entre elles “En peu de pau” (1984-1985), “En pie de paz” (1986-1988), “DDT” (1984-1986), “La pau: diari de la pau” (1991), “Diari de la pau, segona època” (2003-2005), “Quaderns NOVA: No Violència Activa” (2008-2009), “Fundació per la pau: butlletí” (2003-2005).
.Moviment per la pau. Documentació de jornades, materials de debat, reunions de treball, campanyes contra la guerra i el terrorisme. En destaca el dossier “No a la guerra, 2000-2013: premsa, fotos, altres”, amb informacions de la participació de Jaume Botey i Maria Pilar Massana en diverses campanyes.
.Guerra del Golf de 1990-1991. Dossiers de premsa, textos d’opinió, publicacions periòdiques “Parte en la guerra” (1991) i “La Pau; diari de la pau” (1991), posició d’ICV i campanya contra la guerra a nivell català i de l’Hospitalet de Llobregat.
.Crisi dels Balcans i guerra de Kosovo. Retalls de premsa, dossiers informatius, publicació “Full informatiu” (1995), actuació d’IC i EUiA, campanya contra la guerra, llibre de Carlos Taibo: "Para entender el conflicto de Kosova" (1999).
.Guerra d’Iraq de 2003 i oposició a la posterior ocupació. Articles, dossiers, retalls de premsa, reunions de treball de la campanya contra la guerra de 2003 i de l’oposició a la posterior ocupació del país. Documentació del Tribunal internacional de l’Iraq, Barcelona 2005. Documentació de les coordinadores PAM (Plataforma Aturem la Guerra), CEOSI (Campaña Estatal Contra la Ocupación y por la Soberanía de Iraq) i PASI (Plataforma per l’Alliberament i la Sobirania d’Iraq; Plataforma per l'Aixecament de les Sancions a l'Iraq).
.Guerres del Proper Orient. Documentació de campanyes contra les guerres de l’Afganistan i Síria i de suport a la causa palestina en el conflicte arabo-israelià.
.Informacions. Retalls de premsa sobre la investigació de l'atemptat de l'11-M a Madrid i sobre els controls de passatgers en els aeroports europeus.
.22 cartells de les campanyes OTAN no i bases fora (1984-1986), 31 cartells contra la Guerra de l’Iraq (2003-2007), 9 cartells contra la Guerra als territoris palestins (2007), 6 cartells del moviment per la pau i el desarmament (1986-2004).
c) Ecologisme (1978-2008). Àmbit amb un volum menor de documentació que els altres. Inclou: documentació del Comitè antinuclear de Catalunya, campanya contra l’energia nuclear, defensa del medi ambient, butlletí “BIEN” (1979-1980) i reculls de premsa.
d) Solidaritat i antiglobalització (1970-2017). Conté reculls de premsa, fotografies, correus electrònics impresos, apunts de treball, butlletins, textos informatius dels següents aspectes:
.Campanyes. Acampada pel 0,7%, campanya contra la llei d’estrangeria, campanya contra la cimera de Barcelona del Banc Mundial i activitats del fòrum social, campanya contra el Fòrum Barcelona 2004, iniciativa legislativa popular de renda garantida ciutadana, mobilitzacions contra l'atur i la precarietat laboral, declaració de l’Hospitalet per un Memorial Democràtic.
.Partits polítics. Treball de Jaume Botey a la comissió d'internacional, pau i solidaritat d'Iniciativa per Catalunya, àmbit de pau i solidaritat d'Iniciativa-Els Verds, àrea de Pau i Solidaritat d'EUiA, Comissió de moviments socials i ecologia d'EUiA i comissió de moviments socials del PSUC viu.
.Entitats. Dit i fet (casa d’acollida per a gent gran a Barcelona), Mesa cívica pels drets socials, Plataforma per a l'abolició del deute extern a l'Hospitalet, SETEM, projecte DEMOS.
.Trobades. Fòrums socials.
.Revistes i butlletins. Entre ells “Agermanament” (1970-1979), “El Balcó: revista alternativa” (2004-2005), “L'hora de la solidaritat: butlletí informatiu” (2005), “Quaderns per a la solidaritat” (2005) “L'Heura: la resistència que s'estén” (2008), “Fent xarxa: butlletí de la xarxa de consum solidari” (2008).
.Materials de debat i reflexió. Sobre el deute extern, visió crítica del fòrum universal de les cultures de Barcelona 2004.
.19 cartells (2001-2004).

Información sobre evaluación, selección y eliminación

Alguns expedients d'activitat política contenien diversos documents repetits. En aquests casos se n'ha conservat dos exemplars i alguns més en aquells casos en què es tractés de documentació molt singular i rellevant.

Acumulaciones

La documentació no transferida en aquesta fase inclou part de la referent a l’acampada del 0,7% i tota la de les visites als camps de refugiats palestins.

Sistema de arreglo

Documentació organitzada en expedients. Cadascun d'ells té relació amb algun dels següents àmbits: a) dones, b) pau i desarmament, c) ecologisme, d) solidaritat i antiglobalització. Més grups de cartells de: dones, campanyes OTAN no i bases fora, contra la guerra de l’Iraq, contra la guerra als territoris palestins, moviment per la pau i el desarmament i moviment de solidaritat i antiglobalització.

Área de condiciones de acceso y uso

Condiciones de acceso

Documentació de lliure accés, llevat d’algunes unitats documentals (veure relació d’expedients), que inclouen relacions de persones, en ocasions amb llurs adreces.

Condiciones

Idioma del material

  • catalán
  • español de España

Escritura del material

Notas sobre las lenguas y escrituras

Características físicas y requisitos técnicos

Documentació en paper. En bon estat de conservació. Algunes unitats documentals contenen fotocòpies, llegibles en el moment de fer la descripció. L'expedient "Tribunal internacional de l'Iraq. Barcelona, 2005" conté un disquet.

Instrumentos de descripción

Fitxa Nodac de subsèrie i relació d'unitats documentals.

Área de documentación relacionada

Existencia y localización de originales

Existencia y localización de copias

Unidades de descripción relacionadas

Té relació amb una part molt rellevant de la biblioteca de Jaume Botey i M. Pilar Massana.

Descripciones relacionadas

Nota de publicación

.(Diversos autors): Jaume Botey i Vallès. El pensament i l'acció educativa i civíca d'un activista social, “Quaderns d’Estudi: Centre d’Estudis de l’Hospitalet”, núm. 33.
.Llegat Jaume Botey: https://www.youtube.com/watch?v=09nEjl_-BOo
.Villanueva i Margalef, Maria: “Jaume Botey i Vallès, un lluitador per la pau”. Lliurament del 50è Memorial Joan XXIII (2017). L’Hospitalet de Llobregat, 2 de Maig del 2018: http://www.revistaperiferia.org/uploads/2/5/0/8/25082791/jaume_botey_i_valle%CC%80s.pdf

Área de notas

Nota

Identificador(es) alternativo(s)

Puntos de acceso

Puntos de acceso por materia

Puntos de acceso por lugar

Puntos de acceso por nombres de persona

Área de control de la descripción

Identificador de la descripción

Identificador de la institución

Reglas y/o convenciones

Descripció realitzada segons els preceptes de la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxius i Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.

Estado de descripción

Nivel de detalle

Idioma(s)

Escritura(s)

Fuentes

La informació continguda en la pròpia unitat de descripció s'ha contrastat i ampliat amb el testimoni de M. Pilar Massana.

Área de Ingreso

Materias relacionadas

Personas y organismos relacionados

Lugares relacionados