Rius i Vila, Joan

Àrea d'identificació

Tipus d'entitat

Person

Forma(es) autoritzada(es) del nom

Rius i Vila, Joan

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Forma(es) normalitzada(es) del nom, d'acord a altres regles

Altra(es) forma(es) del nom

Identificadors per a organismes

Àrea de descripció

Dates d'existència

1912-1986

Història de la institució

Joan Rius va néixer a Igualada el 1912 i va morir a Vilanova i la Geltrú el 20 de gener de 1986.
Els primers anys d’estudi assistí als Caputxins de la seva vila natal i va començar el noviciat sacerdotal a Manresa però aviat va desistir, el cridava la vida mundana i el món del periodisme i la lletra impresa.
Decidí emigrar cap a la gran ciutat i va trobar feina a l’Hospitalet als laboratoris de can Busquets, als 18 anys. Compartia la feina amb la de mestre a l’Acadèmia Comercial i al Col•legi del Sr. Massot.
Va treballar a la ciutat com a cronista a Llibertat d’Esquerra Republicana, el 1930. Anys més tard dirigirà un periòdic amb el mateix títol i amb signe d’admiració: Llibertat!, el 1933. Es va mantenir fins el 6 d’octubre en que el grup editor es va veure implicat en els anomenats “Fets de l’Aeronàutica” en que alguns van morir. El periòdic reapareix el primer de maig de 1935 i durà fins els fets de juliol de 1936.
Entre 1936 i 1937, Rius fou regidor de Cultura de l’Ajuntament de l’Hospitalet en pugna constant amb els anarcosindicalistes, a la fi marxa a Barcelona i es va mantenir en la reraguarda ajudat de Carles Pi i Sunyer. A la fi de la guerra va intentar de tornar a l’Hospitalet i li ho van desaconsellar ja que els que havien estat en càrrecs municipals eren represaliats.
Va marxar a Vilanova i la Geltrú on va exercir de mestre i obrí un negoci de llibres vells. Va seguir mantenint la seva amistat de joventut amb Josep Janés qui li encarregà la traducció de varis llibres. Té varis textos inèdits de caràcter històric sobre la ciutat de l’Hospitalet.

Llocs

Estatus jurídic

Funcions, ocupacions i activitats

Escriptor, mestre i periodista.

Atribucions/Fonts legals

Estructura interna/genealogia

Context general

Àrea de relacions

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat de descripció

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

Llengua(ües)

Escriptura(es)

Fonts

Notes de manteniment