Biografia de Josep Bordonau i Balaguer 1

Àrea d'identificació

Codi de referència

Títol

Biografia de Josep Bordonau i Balaguer 1

Data(es)

Nivell de descripció

Volum i suport

Àrea de context

Història arxivística

Dades sobre l'ingrés

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Informació sobre avaluació, tria i eliminació

Increments

Sistema d'organització

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Condicions de reproducció

Llengua(ües) dels documents

Escriptura dels documents

Informació addicional sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Documentació relacionada

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Nota

“(...) El Sr. Josep Bordonau i Balaguer, va néixer el dia 19 de febrer de l’any 1919 a Barcelona i va morir el dia 16 de maig de 1988, a l’edat de 69 anys, a l’Hospitalet de Llobregat.
Aproximadament a l’edat de vuit anys es trasllada, amb tota la seva família, des de la veïna Ciutat Comtal a la nostra. La família Bordonau es va instal•lar, segons notícia oral facilitada per alguns dels nostres informants, al carrer Josep Maria de Sagarra, encara que en aquells moments portava per nom el de Porvenir, mot que avui dia designa una altra coneguda artèria de l’Hospitalet.
Pel que fa a la seva vida professional, cal dir que treballà per primera vegada a la fàbrica de Can Guardiola –era una casa especialitzada en la construcció de maquinària per a obres públiques- a la barcelonina barriada d’Hostafranchs. El seu ofici en aquesta empresa era el de mecànic.
Després del seu pas per aquesta casa va dirigir les seves passes professionals cap a la televisió. Va treballar com a fuster per a Televisió Española fins el dia de la seva jubilació. Com a dada curiosa assenyalarem que en aquesta faceta el va caricaturitzar el dibuixant Valentí Julià en la il•lustració que es va fer amb motiu de l’entrevista que li va realitzar la revista Xipreret, l’any 1982 i que es pot veure a l’annex 1.
El seu lloc de treball dins TVE va estar situat als estudis de l’Hospitalet –per tant dins també de la nostra ciutat- al teatre-cinema Ópera, desenvolupant tasques de muntatge i decoració d’escenaris i altres feines pròpies de la seva responsabilitat a l’empresa.
No pretenem en aquest petit informe sobre en Josep Bordonau parlar sobre la seva vida privada. És necessari destacar, però, que va ser soldat a la guerra civil. Encara que no tenia l’edat pel fer el servei militar, es va incorporar a files quan va ser cridada l’anomenada “Lleva del biberó”, com tant altres nois de la seva edat.
De tota manera, el que més destaca de la biografia d’aquest hospitalenc és el seu gran amor per Catalunya i la seva expressió en un catalanisme militant. Un sentiment que seria parell al que sentia per la seva ciutat. No la que el va veure néixer, sinó la que ell va escollir com a pròpia: l’Hospitalet de Llobregat.
De la conjunció d’aquests dos amors –complementaris, com no- van sorgir les seves dues iniciatives més destacades en el camp de l’actuació pública: la seva vinculació a ERC, a l’Hospitalet i a l’Ateneu de Cultura Popular.”

Fragment extret de “INFORME SOBRE LA VIDA I L’OBRA DE JOSEP BORDONAU I BALAGUER”, tex mecanografiat inclòs a la seva donació.

Identificador(s) alternatiu(s)

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per noms de persones

Àrea de control de la descripció

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat de descripció

Nivell de detall

Llengua(ües)

Escriptura(es)

Fonts

Metadades de l'objecte digital

Nom del fitxer

Josep_Bordonau_i_Balaguer.pdf

Tipus de suport

Text

tipus Mime

application/pdf

Mida del fitxer

509.4 KiB

Pujat

6 de setembre de 2019 3:40

Àrea de drets sobre l'objecte digital (Master)

Àrea de drets sobre l'objecte digital (Reference)

Àrea de drets sobre l'objecte digital (Thumbnail)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organismes relacionats

Llocs relacionats