Sèrie 5 - Obra escrita i recopilacions de l’obra pròpia

Botey Vallès, Jaume: Jose...

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES CAT AMHL 862-1-5

Títol

Obra escrita i recopilacions de l’obra pròpia

Data(es)

  • 1977 - 2017 (Creation)

Nivell de descripció

Sèrie

Volum i suport

0,80 ml., 56 expedients

Àrea de context

Nom del productor

Botey i Vallès, Jaume (1940-2018)

Història biogràfica

Jaume Botey i Vallès va néixer l’any 1940 al barri del Poble Nou de Barcelona. Eren sis germans, quatre nois i dues noies, i ell era el cinquè. Com el seu germà Francesc (1931-1996) ingressà a l’orde religiosa dels escolapis, d’on havia estat alumne. Substituí al seu germà al barri de barraques del Camp de la Bota de Barcelona quan aquest, condemnat pel Tribunal d’Ordre Públic (TOP), fou empresonat a la presó de capellans de Zamora, per haver denunciat la repressió contra de la població gitana, en un acte a la Universitat de Barcelona.
En Jaume visqué a l’Hospitalet des de 1968, primer en la comunitat escolàpia amb en Ramon Marimón, Josep Maria Montferrer, Jaume Salas, Andreu Trilla, al barri de Can Serra, barri de nova creació, resultat de la població immigrant vinguda d’arreu de la península. Es feu càrrec de la parròquia del barri, impulsant la Casa de Reconciliació, com lloc de trobada i espai de llibertat sota la dictadura franquista. D’allà nasqueren diverses institucions ciutadanes: el Centre d'Esplai, el Grup de joves, l’Escola d’Adults seguint el model de Paulo Freire i impulsant el reconeixement de les anomenats avui C.F.A. (Centres de Formació de persones Adultes), l’Associació de Veïns, en un moment que mancaven la majoria dels serveis col•lectius del barri... També s'implicaren activament en el primer grup d’objectors de consciència al servei militar, que realitzava un servei civil alternatiu, posant en pràctica la no violència i la resistència pacífica com a formes per reconèixer el dret a l'objecció.
L’any 1978, a la mort del seu amic escolapi Josep Maria Segura, anà a viure a l'Olivera de Vallbona de les Monges, una comunitat de persones amb minusvalies. Des d’aleshores la Cooperativa l’Olivera formà part de la seva vida.
L’any 1979 entrà com a regidor l’Ajuntament de l’Hospitalet des de la candidatura del PSUC, encapçalada per Paco Candel i Joan Saura, fent-se càrrec de la Regidoria d’Ensenyament fins al 1983, en un moment de greus mancances de places escolars i de moltes deficiències pedagògiques i culturals a nivell de la ciutat.
Llicenciat en teologia i doctor en filosofia, l’ensenyament fou un dels seus centres vitals. Va ser professor de l’ Institut Torres i Bages, de l’Escola d’adults del barri de Can Serra i d'història de la cultura i de moviments socials a la UAB des de 1975 a 2010.
El seu compromís polític el portà a la direcció d’Iniciativa per Catalunya de l’Hospitalet, a la presidència d' Esquerra Unida i Alternativa (2000-2002) i més tard a Procés Constituent i a Catalunya en Comú.
L’any 1982 es casà amb la Maria Pilar Massana, compartint totes les inquietuds. Estigueren compromesos políticament, social i cultural amb la gent de la ciutat. L’any 1984 foren dels fundadors del Centre d’Estudis de l’Hospitalet.
Aquesta acció social, política i també religiosa, íntimament interrelacionades, el portà a ser un dels màxims promotors de Cristians pel Socialisme, de Cristianisme Segle XXI, del Fòrum de Teologia i Alliberament, de Cristians en Diàspora, de Redes Cristianas a nivell estatal. Així mateix participà molt activament a Cristianisme i Justícia, amb Capellans Obrers, publicant diverses obres a l’entorn d’aquest compromís amb els pobres, com expressió vital de la fe.
Participà en el Fòrum Mundial Social Mundial des del 2001, implicant-se en les lluites solidaries i per la pau, viatjant en nombroses ocasions a Mèxic i també a Nicaragua, El Salvador, Bolívia, Guatemala. President de la Casa de la Solidaritat de Barcelona. La seva acció política i social el portà a la lluita contra l’entrada d’Espanya a l’OTAN de 1984, la campanya pel 0,7%, la del No a la Guerra visitant els camps de refugiats palestins al Líban i com observador internacional a Iraq entre el 2000 i 2003, abans de la intervenció dels EEUU i, els darrers anys, en la lluita per la Renda Garantida Ciutadana (2012-2014).
La seva obra escrita mostra els seus àmbits d’actuació, des de la teologia de l’alliberament, l’ensenyament a partir de l’experiència de Paulo Freire, la lluita per un món millor i el compromís amb els més febles
Morí el 15 de febrer del 2018. Ha estat reconegut amb el Premi d’Honor de la Ciutat de l’Hospitalet, el 1999, i el del Memorial Joan XXIII per la pau, l’any 2017. Des de l’any 2018 el nou institut de l’Hospitalet porta el nom de Jaume Botey i Vallès. Les moltíssimes interrelacions creades al llarg de la seva vida es van concretant en el col•lectiu impulsor de l'Associació Llegat Jaume Botey i Vallès.

Història arxivística

Obra escrita de Jaume Botey. Els volums compilatoris anuals els tancava en el tombant de cada any i pels volts de Reis els obsequiava a Pilar Massana. Conservada en el pis del carrer Girona de l’Hospitalet de Llobregat, tant la transferida a l'Arxiu com la que encara no ho ha estat. No disposava de cap instrument de descripció.

Dades sobre l'ingrés

Documentació lliurada per M. Pilar Massana a l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet els dies 19 de juliol, 1 d'octubre de 2019 i 8 d'octubre de 2021.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Conté llibrets, fullets i revistes amb obra escrita de Jaume Botey, més els seus volums anuals de recopilació:
a) 11 Volums anuals de recopilacions d'escrits i d'activitats de Jaume Botey (1977-2004), fets per ell mateix. El primer volum no és anual, sinó que abasta els anys 1977-1992.
b) Llibres i fullets amb Jaume Botey com a autor únic (1984-2014). Inclou 10 treballs: “El Llibre Blanc de l’Ensenyament a l’Hospitalet” (1984), “Cinquanta-quatre relats d’immigració” (1986), “350 títols per a la solidaritat” (1998), “20 años de deuda externa en América Latina, Centroamérica y Nicaragua (1979-1999)” (2002), “Deuda externa en América Latina, Centroamérica y Nicaragua” (2000), “Fonaments teològics de la política de George W. Bush” (2003), “Alpha 63: fets i llegat” (2010), “Josep Seguí Mercadal: capellà compromès amb el món” (2011), “Josep Ayats: vivències d’un supervivent” (2011), “El col·lapse del sistema: bases per a pensar el nou mil·lenni” (2014), “L’Olivera: terra i gent” (2014).
c) Llibres d’autoria col·lectiva amb participació de Jaume Botey (1985-2016). Inclou 3 treballs, entre ells "Can Serra-50 anys: Història d'un barri de l'Hospitalet" (2016), amb M. Pilar Massana i altres autors.
e) Ponències i intervencions en congressos i jornades de Jaume Botey (2000-2016). Inclou 4 treballs.
f) Introduccions, pròlegs i presentacions de Jaume Botey a llibres d’altres autors (1987-2016). Inclou 9 treballs.
g) Transcripció de conversa feta per Jaume Botey (2010). Inclou 1 treball.
h) Fullets i llibre que esmenten Jaume Botey (1978-2013). Inclou 3 treballs.
i) Articles de Jaume Botey en publicacions periòdiques (1981-2017). Inclou treballs a les publicacions: “Quaderns d'estudi” (Centre d'Estudis de l'Hospitalet), “Mientras tanto”, “Iglesia viva: revista de pensamiento cristiano”, “Perspectiva escolar: Publicació de Rosa Sensat”, “Alternativas: Revista de análisis y reflexión teológica”, “Cristianos y cristianas por el Socialismo”, “Quaderns"/"Cuadernos” (Cristianisme i Justícia), “Quaderns espai obert” (Centre d'Estudis Francesc Eiximenis), “Idees: Revista de temes contemporanis”, “Papeles: de relaciones ecosociales y cambio global”, “Nous horitzons”, “El Viejo topo”, “RTS: Revista de Treball Social”, “Quaderns de pastoral”, “Cuarto intermedio”, “Qüestions de vida cristiana”, “Evangeli i vida”, “Éxodo”, “Acontecimiento: Revista de pensamiento personalista y comunitario”, “Calidoscopi: Revista de pensament i valors personalistes” i “la magalla: butlletí de la Federació Catalana d'ONGD / Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament".

Informació sobre avaluació, tria i eliminació

Tota la documentació d'aquesta sèrie és pertinent i no hi ha cap previsió d'eliminació.

Increments

La documentació no transferida en aquesta fase de la donació inclou un nombre indeterminat d'articles en revistes.

Sistema d'organització

Documentació organitzada en expedients. Cadascun d'ells té relació amb algun dels següents grups: a) volums anuals de recopilacions d'escrits i d'activitats de Jaume Botey; b) llibres i fullets amb Jaume Botey com a autor únic; c) llibres d’autoria col·lectiva amb participació de Jaume Botey; d) capítols de Jaume Botey en llibres i fullets de diversos autors; e) ponències i intervencions en congressos i jornades de Jaume Botey; f) Introduccions, pròlegs i presentacions de Jaume Botey a llibres d’altres autors; g) transcripció de conversa feta per Jaume Botey; h) fullets i llibre que esmenten Jaume Botey; i) articles de Jaume Botey en publicacions periòdiques.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Condicions de reproducció

Llengua(ües) dels documents

Escriptura dels documents

Informació addicional sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Documentació en paper. En bon estat de conservació.

Instruments de descripció

Fitxa Nodac de sèrie i relació d'unitats documentals.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Una part dels textos tenen un original en format digital, no analitzat en aquesta fase del tractament.

Existència i localització de reproduccions

Documentació relacionada

Descripcions relacionades

Bibliografia

(Diversos autors): Jaume Botey i Vallès. El pensament i l'acció educativa i civíca d'un activista social, “Quaderns d’Estudi: Centre d’Estudis de l’Hospitalet”, núm. 33, desembre 2019.

Àrea de notes

Identificador(s) alternatiu(s)

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per noms de persones

Àrea de control de la descripció

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Descripció realitzada segons els preceptes de la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxius i Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.

Estat de descripció

Nivell de detall

Llengua(ües)

Escriptura(es)

Fonts

La informació continguda en la pròpia unitat de descripció s'ha contrastat i ampliat amb el testimoni de M. Pilar Massana.

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organismes relacionats

Llocs relacionats