Sèrie 5 - Actuació política

Exposicions i fires organ... No esperem més... a l&#03... És possible un altre món:... Acte electoral de la cand... Acte de presentació del c... 1a Fira d'hivern a l... No tengas miedo a aprende... L'ensenyament. Gratuït? Conferència de Jaume Bote... "Ara ve nadal...&quo...
Resultats 1 a 10 de 15 Mostra-ho tot

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES CAT AMHL 862-3-5

Títol

Actuació política

Data(es)

  • 1970 - 2019 (Creation)

Nivell de descripció

Sèrie

Volum i suport

9,5 ml., 788 expedients, 216 cartells, 1 plànol

Àrea de context

Nom del productor

Botey i Vallès, Jaume (1940-2018)

Història biogràfica

Jaume Botey i Vallès va néixer l’any 1940 al barri del Poble Nou de Barcelona. Eren sis germans, quatre nois i dues noies, i ell era el cinquè. Com el seu germà Francesc (1931-1996) ingressà a l’orde religiosa dels escolapis, d’on havia estat alumne. Substituí al seu germà al barri de barraques del Camp de la Bota de Barcelona quan aquest, condemnat pel Tribunal d’Ordre Públic (TOP), fou empresonat a la presó de capellans de Zamora, per haver denunciat la repressió contra de la població gitana, en un acte a la Universitat de Barcelona.
En Jaume visqué a l’Hospitalet des de 1968, primer en la comunitat escolàpia amb en Ramon Marimón, Josep Maria Montferrer, Jaume Salas, Andreu Trilla, al barri de Can Serra, barri de nova creació, resultat de la població immigrant vinguda d’arreu de la península. Es feu càrrec de la parròquia del barri, impulsant la Casa de Reconciliació, com lloc de trobada i espai de llibertat sota la dictadura franquista. D’allà nasqueren diverses institucions ciutadanes: el Centre d'Esplai, el Grup de joves, l’Escola d’Adults seguint el model de Paulo Freire i impulsant el reconeixement de les anomenats avui C.F.A. (Centres de Formació de persones Adultes), l’Associació de Veïns, en un moment que mancaven la majoria dels serveis col•lectius del barri... També s'implicaren activament en el primer grup d’objectors de consciència al servei militar, que realitzava un servei civil alternatiu, posant en pràctica la no violència i la resistència pacífica com a formes per reconèixer el dret a l'objecció.
L’any 1978, a la mort del seu amic escolapi Josep Maria Segura, anà a viure a l'Olivera de Vallbona de les Monges, una comunitat de persones amb minusvalies. Des d’aleshores la Cooperativa l’Olivera formà part de la seva vida.
L’any 1979 entrà com a regidor l’Ajuntament de l’Hospitalet des de la candidatura del PSUC, encapçalada per Paco Candel i Joan Saura, fent-se càrrec de la Regidoria d’Ensenyament fins al 1983, en un moment de greus mancances de places escolars i de moltes deficiències pedagògiques i culturals a nivell de la ciutat.
Llicenciat en teologia i doctor en filosofia, l’ensenyament fou un dels seus centres vitals. Va ser professor de l’ Institut Torres i Bages, de l’Escola d’adults del barri de Can Serra i d'història de la cultura i de moviments socials a la UAB des de 1975 a 2010.
El seu compromís polític el portà a la direcció d’Iniciativa per Catalunya de l’Hospitalet, a la presidència d' Esquerra Unida i Alternativa (2000-2002) i més tard a Procés Constituent i a Catalunya en Comú.
L’any 1982 es casà amb la Maria Pilar Massana, compartint totes les inquietuds. Estigueren compromesos políticament, social i cultural amb la gent de la ciutat. L’any 1984 foren dels fundadors del Centre d’Estudis de l’Hospitalet.
Aquesta acció social, política i també religiosa, íntimament interrelacionades, el portà a ser un dels màxims promotors de Cristians pel Socialisme, de Cristianisme Segle XXI, del Fòrum de Teologia i Alliberament, de Cristians en Diàspora, de Redes Cristianas a nivell estatal. Així mateix participà molt activament a Cristianisme i Justícia, amb Capellans Obrers, publicant diverses obres a l’entorn d’aquest compromís amb els pobres, com expressió vital de la fe.
Participà en el Fòrum Mundial Social Mundial des del 2001, implicant-se en les lluites solidaries i per la pau, viatjant en nombroses ocasions a Mèxic i també a Nicaragua, El Salvador, Bolívia, Guatemala. President de la Casa de la Solidaritat de Barcelona. La seva acció política i social el portà a la lluita contra l’entrada d’Espanya a l’OTAN de 1984, la campanya pel 0,7%, la del No a la Guerra visitant els camps de refugiats palestins al Líban i com observador internacional a Iraq entre el 2000 i 2003, abans de la intervenció dels EEUU i, els darrers anys, en la lluita per la Renda Garantida Ciutadana (2012-2014).
La seva obra escrita mostra els seus àmbits d’actuació, des de la teologia de l’alliberament, l’ensenyament a partir de l’experiència de Paulo Freire, la lluita per un món millor i el compromís amb els més febles
Morí el 15 de febrer del 2018. Ha estat reconegut amb el Premi d’Honor de la Ciutat de l’Hospitalet, el 1999, i el del Memorial Joan XXIII per la pau, l’any 2017. Des de l’any 2018 el nou institut de l’Hospitalet porta el nom de Jaume Botey i Vallès. Les moltíssimes interrelacions creades al llarg de la seva vida es van concretant en el col•lectiu impulsor de l'Associació Llegat Jaume Botey i Vallès.

Nom del productor

Massana i Llorens, Maria Pilar (1951-)

Història biogràfica

Nascuda a Solsona (Lleida) el 1951, de família treballadora, pare jornaler pagès i mare modista. Va ser la petita de 5 germans (3 noies i 2 nois).
Estudià a Solsona, Tarragona i Barcelona, diplomada en Treball Social i Llicenciada en Història.
S’ha caracteritzat pel seu compromís amb la millora dels Serveis Socials a Catalunya i per la implicació en diferents àmbits ciutadans i de moviments socials.
Des de 1973 ha treballat a l’Hospitalet de Llobregat. Al final de la dictadura franquista va iniciar-se en el treball comunitari al barri de Can Serra, depenent de la Parròquia i de l’Associació de Veïns. Un any després, al mateix lloc i amb la mateixa orientació, passà a dependre de Càritas Diocesana. Una experiència professional que la va marcar molt positivament.
Accedí als Serveis Socials de l’Ajuntament des de 1979, amb el primer consistori democràtic i formant part del primer grup de treballadores socials municipals. Va finalitzar el 31/12/2016 exercint de cap de l'equip de Serveis Socials Bàsics de Bellvitge i El Gornal.
Ha estat bàsicament en l’atenció primària (excepte en el període que fou regidora). Ha treballat a tots els barris de la ciutat, excepte al de la Florida. Coneix bé la ciutat. També ha estat cap de Centre, responsable del programa d'Atenció Social Urgent, de la implantació a l'Hospitalet del PIRMI (Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció) i Tècnica Assessora participant en diferents comissions de treball propositives per la millora dels serveis socials municipals.
Està contenta amb la seva professió: “Sóc privilegiada perquè puc aprendre i fruir amb la meva feina, a la vegada que puc donar un servei a la gent”, manifesta.
Va presidir l'Associació d'Assistents Socials de Barcelona (1979-1983), en un moment convuls i de canvis per la professió. Cercant sempre el consens amb les altres cinc associacions professionals de Catalunya, va ser possible crear el primer col·legi professional d'àmbit català l'any 1983.
Viu a l'Hospitalet des de l'any 1982, quan es casà amb en Jaume Botey i Vallès.
La necessitat de treballar millor la va portar a llicenciar-se en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1984 va publicar “L’Hospitalet a l’inici del s. XVIII. Homes i terres”. Va participar en l’estudi i publicació de “54 relats d’immigració”. Ha col·laborat en algunes publicacions sobre immigració, sobre serveis socials a l’Hospitalet i sobre el moviment per la pau a Catalunya.
Dins i fora de la feina, Maria Pilar Massana és una activista social, per la pau i la cooperació, feminista, compromesa com a ciutadana amb el seu entorn “per un altre món possible”.
Va estar molt directament vinculada als orígens del moviment veïnal des de l’Associació de Veïns de Can Serra i amb la Coordinadora d’Associacions de Veïns, especialment en reivindicacions urbanístiques.
Regidora de l’Hospitalet, de 1995 a 1999 per la llista d’Iniciativa per Catalunya i després per la d’Esquerra Unida i Alternativa.
El 1984 participà activament en el referèndum ciutadà contra l’entrada d’Espanya a la OTAN.
Des de 1983 formà part del Col•lectiu per la Pau i la Solidaritat, que fou el motor de la Campanya de Solidaritat amb Nicaragua de l’any 1985.
El 1994 participà activament en la campanya del 0,7%, tant a l'Hospitalet com a Catalunya.
Ha participat en campanyes unitàries de moviments socials. Viatjà a Nicaragua, als camps de refugiats saharians, a l’Iraq, el Líban, a Mèxic, a Bolívia, en missions de solidaritat i de pau.
Vinculada de manera molt directa a la Plataforma Aturem la Guerra (2002). En els últims anys, molta gent l’ha coneguda com una de les portantveus d’aquesta plataforma. Igualment vinculada al moviment feminista de la ciutat i de Catalunya.
És sòcia de la Cooperativa La Olivera a Vallbona de les Monges i de diverses entitats defensores dels drets humans, de la cooperació solidària i de la justícia social. Membre de Cristians pel Socialisme. Va ser sòcia fundadora del Centre d’Estudis de l’Hospitalet des de 1983 i presidenta entre 2008 i 2011.
En els últims anys, sense deixar la seva militància tradicional, s'ha implicat en les noves expressions i moviments polítics: Parlament Ciutadà, Procés Constituent, Lluites Compartides, Catalunya en Comú, Moviment Sobiranista...

Història arxivística

Documentació aplegada per Jaume Botey i M. Pilar Massana en la seva actuació política. Conservada en els pisos del carrer Girona de l'Hospitalet de Llobregat i Llull de Barcelona. No disposava de cap instrument de descripció.

Dades sobre l'ingrés

Documentació lliurada per M. Pilar Massana a l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet els dies 7 i 17 de juny, 19 de juliol, 8 d’agost i 1 d’octubre de 2019.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Aquesta sèrie està formada per cinc subsèries: 1) Moviments socials, 2) Eleccions i referèndums, 3) Congressos i jornades, 4) Actuació política a l’Hospitalet de Llobregat, 5) Actuació política a nivell nacional i internacional.

1) Subsèrie moviments socials (1971-2017). Consta de quatre àmbits temàtics: a) dones, b) pau i desarmament, c) ecologisme, d) solidaritat i antiglobalització.
a) Dones (1984-2014). Documentació generada principalment per Pilar Massana, amb una certa participació de Jaume Botey. Conté documentació de:
.Congressos i jornades. De perfil més tècnic o de caire més feminista i/o organitzats per partits polítics. Programes, apunts i informacions complementàries.
.Publicacions periòdiques. Entre elles “Xarxa feminista” (2000-2006), “Ca la dona” (2000-2006) i “Selecció notícies dona” (2000-2002).
.Entitats. Xarxa feminista, Associació de Dones del Centre de l’Hospitalet, Ca la dona, CIAM (Centro de Investigación y Acción de la Mujer, Mèxic). Impresos de presentació i d’activitats.
.Institucions. Nacions Unides, Consell de les dones de Barcelona, ajuntaments de Barcelona i de l’Hospitalet de Llobregat. Impresos informatius.
.Informacions temàtiques, sobretot prostitució i, en menor mesura, estrangeria, salut i altres.
.Campanyes. Marxa mundial de les dones, 2000.
.Partits i sindicats. Materials de treball de Pilar Massana en les organitzacions Àmbit de la Dona d’Iniciativa per Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat, PCE, IU, PSUC Viu i EUiA.
.20 cartells (1980-2008).
b) Pau i desarmament (1971-2015). Conté documentació de:
.Objecció de consciència. Impresos informatius i de campanyes, recull de legislació.
.Campanyes OTAN no, bases fora. Ingrés de l’estat espanyol, referèndum de 1986, a nivell de Catalunya i de L’H, i campanya “bases fora”. Recull de premsa, textos d’opinió, documentació de campanyes d’oposició i de petició del vot negatiu. En destaca el referèndum popular a l'Hospitalet de Llobregat per a sortir de l'OTAN de 25 de novembre de 1984 (en la subsèrie “Eleccions i referèndums” hi ha més documentació sobre aquest tema).
.Entitats. Fundació per la pau, Justícia i pau. Impresos informatius.
.Publicacions periòdiques. Entre elles “En peu de pau” (1984-1985), “En pie de paz” (1986-1988), “DDT” (1984-1986), “La pau: diari de la pau” (1991), “Diari de la pau, segona època” (2003-2005), “Quaderns NOVA: No Violència Activa” (2008-2009), “Fundació per la pau: butlletí” (2003-2005).
.Moviment per la pau. Documentació de jornades, materials de debat, reunions de treball, campanyes contra la guerra i el terrorisme. En destaca el dossier “No a la guerra, 2000-2013: premsa, fotos, altres”, amb informacions de la participació de Jaume Botey i Maria Pilar Massana en diverses campanyes.
.Guerra del Golf de 1990-1991. Dossiers de premsa, textos d’opinió, publicacions periòdiques “Parte en la guerra” (1991) i “La Pau; diari de la pau” (1991), posició d’ICV i campanya contra la guerra a nivell català i de l’Hospitalet de Llobregat.
.Crisi dels Balcans i guerra de Kosovo. Retalls de premsa, dossiers informatius, publicació “Full informatiu” (1995), actuació d’IC i EUiA, campanya contra la guerra, llibre de Carlos Taibo: "Para entender el conflicto de Kosova" (1999).
.Guerra d’Iraq de 2003 i oposició a la posterior ocupació. Articles, dossiers, retalls de premsa, reunions de treball de la campanya contra la guerra de 2003 i de l’oposició a la posterior ocupació del país. Documentació del Tribunal internacional de l’Iraq, Barcelona 2005. Documentació de les coordinadores PAM (Plataforma Aturem la Guerra), CEOSI (Campaña Estatal Contra la Ocupación y por la Soberanía de Iraq) i PASI (Plataforma per l’Alliberament i la Sobirania d’Iraq; Plataforma per l'Aixecament de les Sancions a l'Iraq).
.Guerres del Proper Orient. Documentació de campanyes contra les guerres de l’Afganistan i Síria i de suport a la causa palestina en el conflicte arabo-israelià.
.Informacions. Retalls de premsa sobre la investigació de l'atemptat de l'11-M a Madrid i sobre els controls de passatgers en els aeroports europeus.
.22 cartells de les campanyes OTAN no i bases fora (1984-1986), 31 cartells contra la Guerra de l’Iraq (2003-2007), 9 cartells contra la Guerra als territoris palestins (2007), 6 cartells del moviment per la pau i el desarmament (1986-2004).
c) Ecologisme (1978-2008). Àmbit amb un volum menor de documentació que els altres. Inclou: documentació del Comitè antinuclear de Catalunya, campanya contra l’energia nuclear, defensa del medi ambient, butlletí “BIEN” (1979-1980) i reculls de premsa.
d) Solidaritat i antiglobalització (1970-2017). Conté reculls de premsa, fotografies, correus electrònics impresos, apunts de treball, butlletins, textos informatius dels següents aspectes:
.Campanyes. Acampada pel 0,7%, campanya contra la llei d’estrangeria, campanya contra la cimera de Barcelona del Banc Mundial i activitats del fòrum social, campanya contra el Fòrum Barcelona 2004, iniciativa legislativa popular de renda garantida ciutadana, mobilitzacions contra l'atur i la precarietat laboral, declaració de l’Hospitalet per un Memorial Democràtic.
.Partits polítics. Treball de Jaume Botey a la comissió d'internacional, pau i solidaritat d'Iniciativa per Catalunya, àmbit de pau i solidaritat d'Iniciativa-Els Verds, àrea de Pau i Solidaritat d'EUiA, Comissió de moviments socials i ecologia d'EUiA i comissió de moviments socials del PSUC viu.
.Entitats. Dit i fet (casa d’acollida per a gent gran a Barcelona), Mesa cívica pels drets socials, Plataforma per a l'abolició del deute extern a l'Hospitalet, SETEM, projecte DEMOS.
.Trobades. Fòrums socials.
.Revistes i butlletins. Entre ells “Agermanament” (1970-1979), “El Balcó: revista alternativa” (2004-2005), “L'hora de la solidaritat: butlletí informatiu” (2005), “Quaderns per a la solidaritat” (2005) “L'Heura: la resistència que s'estén” (2008), “Fent xarxa: butlletí de la xarxa de consum solidari” (2008).
.Materials de debat i reflexió. Sobre el deute extern, visió crítica del fòrum universal de les cultures de Barcelona 2004.
.19 cartells (2001-2004).

2) Subsèrie eleccions i referèndums (1977-2019). Aplega la següent documentació:
.Impresos informatius i paperetes electorals de diversos partits. Aplegats per Pilar Masana a cada convocatòria electoral.
.Campanyes electorals del propi partit: PSUC, IC, EUiA i coalicions. Elaboració de les candidatures i dels programes, disseny de la campanya electoral, pressupostos de campanya, trobades de candidats, programes electorals i impresos de propaganda, relacions d’apoderats, interventors i delegats, resultats electorals, valoracions de resultats i reculls de premsa. En destaquen les eleccions municipals, tant per la proximitat del treball polític local, com pel fet que Jaume Botey i Pilar Massana formaren part de les candidatures electorals en diverses ocasions.
.Referèndums. Posicions dels partits polítics, paperetes de votació. En el cas del referèndum de 1986 sobre la permanència de l’Espanya a l’OTAN, els productors del fons varen classificar la majoria de la documentació en la subsèrie de moviments socials, apartat de campanyes per la pau i el desarmament.
.46 cartells (1983-2015) d’eleccions municipals, al Parlament de Catalunya, generals i al Parlament europeu i de referèndums.

3) Subsèrie congressos i jornades (1982-2016). Documentació a nivell de l’Hospitalet de Llobregat, català, espanyol i europeu de congressos, conferències, jornades temàtiques, escoles d’estiu, escoles de formació de les organitzacions polítiques amb participació o relació de Jaume Botey i Pilar Massana: PSUC, Iniciativa per Catalunya, Partido Comunista de España, Izquierda Unida, Col•lectiu roig verd violeta, PSUC viu, Unitat d’Esquerres, Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica, Partit de l’Esquerra Europea. Inclou programes, ponències, resolucions, apunts de treball, documentació complementària i 2 cartells (1988).

4) Subsèrie actuació política a l’Hospitalet de Llobregat (1977-2014). Consta de dos apartats: a) grup municipal, b) treball en el partit en l’àmbit local.
a) Grup municipal (1977-2014). Inclou:
.Treball de Jaume Botey a la Ponència d’Ensenyament. Important grup de documentació del treball de Botey com a tinent d’alcalde ponent d’Ensenyament (1979-1983), a partir de les primeres eleccions municipals democràtiques després de la dictadura. Inclou estudis i informes, plans d’actuació i pressupostos; programes de formació de mestres; escoles d’estiu i jornades d’ensenyament; informacions d’exposicions i fires; reglaments; materials didàctics, com les col·leccions “Teatre Escola”, “Música Escola”, “Experiències”, “Comunica” i “Quaderns urbans i els materials sobre festes populars, estades escola-natura i itineraris pedagògics; materials de la campanya municipal d'alfabetització d'adults; apunts de treball de Jaume Botey; 17cartells (1980-1983) de promoció d’activitats.
.Grup municipal del partit polític amb participació de Jaume Botey i M. Pilar Massana al llarg del temps: PSUC, Iniciativa per Catalunya, Iniciativa per Catalunya-Els Verds i Esquerra Unida i Alternativa. Inclou programes d’actuació, pactes de govern, sessions de constitució de l’Ajuntament, reculls de premsa, treballs i reunions del grup municipal, documentació de M. Pilar Massana com a regidora, més documentació del PSC, partit en el govern municipal i amb el qual s’establiren diversos acords.
.Informacions sobre el municipi. Inclou publicacions periòdiques editades a la ciutat, informacions de l’Ajuntament, plans d’actuació municipal, impresos informatius d’altres grups municipals, butlletins d’associacions de veïns, reculls de premsa sobre l’Hospitalet de Llobregat, fulls volanders de grups polítics sense representació municipal i 21 cartells (1980-2014), alguns repetits, i 1 plànol, d’aspectes diversos de la ciutat.
b) Treball en el partit en l’àmbit local (1976-2013). Inclou.
.Publicacions periòdiques i reculls de premsa. Inclou els butlletins. “Demà l'Hospitalet: publicació del PSUC de l'Hospitalet”, “Butlletí: Iniciativa per l'Hospitalet”, “Alternativa: butlletí de Joves amb Iniciativa de l'Hospitalet”, “El PSUC de l'Hospitalet”, “PSUC Pubilla Casas”, “PSUC Agrupación de Can Serra Hoja informativa”, “Iniciativa metropolitana: butlletí del grup d'Iniciativa-els Verds a l'àrea metropolitana”, “L'Hospitalet municipal: publicació del grup municipal d'IC-EV l'Hospitalet”, “Iniciativa l'Hospitalet: butlletí de l'organització de l'Hospitalet d'Iniciativa per Catalunya-Verds”, “Més Iniciativa per l'Hospitalet: Publicació d'Iniciativa per Catalunya verds”, “L'Altraveu municipal: butlletí del grup municipal ICV-EUIA”, “L'H Esquerra Unida i Alternativa: butlletí d'Esquerra Unida i Alternativa de l'Hospitalet”, “La veu alternativa de L'H: butlletí d'informació de l'assemblea local d'EUIA de L'Hospitalet”, “Boletín comunista de l'h, PSUC viu”, “L'H Verd: butlletí dels Verds de l'Hospitalet de Llobregat. Adherits als Verds Europeus”. Més un recull de premsa sobre política al municipi i un altre sobre el “cas Pujana”.
.Treball en el partit. Documentació dels partits i agrupacions polítiques amb participació de Jaume Botey i M. Pilar Massana, sovint en llocs de direcció, en l’àmbit local de l’Hospitalet de Llobregat: PSUC, Iniciativa per Catalunya, Iniciativa per Catalunya-Els Verds, PSUC viu, Col•lectiu Roig-Verd-Violeta, Unitat d’Esquerres i Esquerra Unida i Alternativa. Inclou: apunts de reunions del Comitè local del PSUC i del PSUC viu, Comissió política d’Iniciativa per Catalunya i Comissió local d’Esquerra Unida i Alternativa, impresos de difusió, relacions de militants, materials de formació política, trobades de debat. pressupostos, comptabilitat.
.11 cartells (1986-2006).

5) Subsèrie actuació política a nivell nacional i internacional (1971-2014). Inclou:
.Treball en el partit. Documentació dels partits i agrupacions polítiques amb participació o amb relació per part de Jaume Botey i M. Pilar Massana, en ocasions en llocs de direcció, en l’àmbit català, espanyol i europeu: PSUC, Iniciativa per Catalunya, Iniciativa per Catalunya-Els Verds, PSUC viu, Col•lectiu Roig-Verd-Violeta, Unitat d’Esquerres, Esquerra Unida i Alternativa, Izquierda Unida, Partido Comunista de España i Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica. Inclou: apunts de reunions de la Comissió política nacional d'IC després ICV, Comitè central del PSUC viu i Consell nacional d’EUiA; impresos de formació i de trencament dels partits; estatuts i línies programàtiques dels mateixos; materials de propaganda; informes polítics; textos de formació i de debat; documentació d’actes i campanyes, amb diversos expedients dedicats a les vagues generals; treballs parlamentaris. Inclou també materials d’altres organitzacions polítiques, singularment de la Organización de Izquierda Comunista de España (1975-1977), més alguns documents editats per les institucions catalanes.
.Publicacions periòdiques. Inclou exemplars, en nombre desigual, de les següents capçaleres:
-Vinculades al PSUC: “PSUC informa: Comitè de Barcelona”, “Nous horitzons”.
-Vinculades a IC, després ICV: “Jovent: Revista juvenil alternativa”, “Quaderns de serveis personals, Iniciativa per Catalunya”, “Comunicació, Iniciativa per Catalunya”, “Tramesa: Publicació de l'àmbit local d'Iniciativa per Catalunya”, “Quaderns de trànsit i de transport públic”, “Iniciativa i treball: publicació quinzenal d'informació política”, “L'alternativa: Publicació de l'Alternativa d'esquerres per Badia”, “Tramesa municipal, Edita: Grup d'Iniciativa per Catalunya-Els Verds de la “Diputació de Barcelona”, “Directori: l'esquerra verda nacional a les institucions”.
-Vinculades al PSUC viu: “El Manifest: Circular central del "Manifest pel PSUC", “La Veu rebel dels joves i les joves del PSUC viu i jove”, “Nou treball: Portaveu del Partit Socialista Unificat de Catalunya viu”, “Mollet Alternatives: Butlletí de l'assemblea local d'Esquerra Unida i Alternativa de Molllet”, “La Paraula: Les coses canvien quan tu et mous”, “Butlletí intern del Comitè Central del PSUC viu”, “Nou combat”, “Quaderns de formació”.
-Vinculades al Col•lectiu Roig-Verd-Violeta: “Un altre full: Butlletí mensual editat per l'Espai Roig-Verd-Violeta i el Centre de Treball i Documentació”, “Corriente alterna: Un papelón rojo, verde y violeta del Espacio Alternativo”.
-Vinculades a EUiA: “Viceversa: publicació d'Esquerra Unida i Alternativa”, “Boletín de Organización de la Comisión de Organización EUiA”, “Barcelona alternativa: Oberta, diversa, sostenible, solidària, jove i dels treballadors/es, EUiA”, “Alternativa, EUiA”.
-Vinculada a IU: “Voces: Periódico Quincenal de la Izquierda Unida Federal”.
-Vinculades al PCE: “Nuestra bandera: Revista de debate político y teórico editada por el Partido Comunista”, “Mundo obrero: revista mensual del Partido Comunista de España”.
-Vinculades a altres organitzacions polítiques: “Força obrera: revista del Partit Obrer Revolucionari”, “Avant: Òrgan del Partit dels Comunistes de Catalunya”, “Comunicació Verda: publicació dels Verds Confederació Ecologista de Catalunya”, “Treball d'organització: Butlletí comissió d'organització PCC, nova edició”, “La Chichigua: col•lectiu de solidaritat”, “Rojos i roges: butlletí informatiu”.
-Publicacions de tipus més general: “L'Hora: el setmanari de Catalunya”, “Oriflama: revista de la joventut”, “Triunfo” i d’altres.
.Reculls de premsa. Sobre l’evolució de l’esquerra política, en l’àmbit català i espanyol, amb una especial atenció a les crisis d'Iniciativa per Catalunya i d'Izquierda Unida (1997-1998).
.23 cartells (1976-2004).

Informació sobre avaluació, tria i eliminació

Alguns expedients d'activitat política contenien diversos documents repetits. En aquests casos se n'ha conservat dos exemplars i alguns més en aquells casos en què es tractés de documentació molt singular i rellevant. Pendent d'avaluació algunes publicacions periòdiques no singulars.

Increments

La documentació no transferida en aquesta fase inclou part de la referent a l’acampada del 0,7% i tota la de les visites als camps de refugiats palestins.

Sistema d'organització

Documentació organitzada en expedients. Cadascun d'ells té relació amb alguna de les següents subsèries: 1) moviments socials; 2) eleccions i referèndums; 3) congressos i jornades; 4) actuació política a l’Hospitalet de Llobregat; 5) actuació política a nivell nacional i internacional. Més cartells per àmbits temàtics.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Documentació de lliure accés, llevat d’algunes unitats documentals (veure relació d’expedients), que inclouen relacions de persones, en ocasions amb llurs adreces.

Condicions de reproducció

Llengua(ües) dels documents

  • català
  • espanyol d'Espanya
  • portuguès de Portugal

Escriptura dels documents

Informació addicional sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Documentació en paper. En bon estat de conservació. Algunes unitats documentals contenen fotocòpies, llegibles en el moment de fer la descripció. L'expedient "Tribunal internacional de l'Iraq. Barcelona, 2005" conté un disquet. Alguns cartells presenten pèrdua de suport, no de text ni d'imatge, dos per estar retallats i dos per deteriorament.

Instruments de descripció

Fitxes Nodac de sèrie i subsèries i relació d'unitats documentals.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Una part dels textos tenen un original en format digital, no analitzat en aquesta fase del tractament.

Existència i localització de reproduccions

Documentació relacionada

Té relació amb una part molt rellevant de la biblioteca de Jaume Botey i M. Pilar Massana.

Descripcions relacionades

Bibliografia

.(Diversos autors): Jaume Botey i Vallès. El pensament i l'acció educativa i civíca d'un activista social, “Quaderns d’Estudi: Centre d’Estudis de l’Hospitalet”, núm. 33.
.Llegat Jaume Botey: https://www.youtube.com/watch?v=09nEjl_-BOo
.Villanueva i Margalef, Maria: “Jaume Botey i Vallès, un lluitador per la pau”. Lliurament del 50è Memorial Joan XXIII (2017). L’Hospitalet de Llobregat, 2 de Maig del 2018: http://www.revistaperiferia.org/uploads/2/5/0/8/25082791/jaume_botey_i_valle%CC%80s.pdf

Àrea de notes

Identificador(s) alternatiu(s)

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per noms de persones

Àrea de control de la descripció

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Descripció realitzada segons els preceptes de la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxius i Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.

Estat de descripció

Nivell de detall

Llengua(ües)

Escriptura(es)

Fonts

La informació continguda en la pròpia unitat de descripció s'ha contrastat i ampliat amb el testimoni de M. Pilar Massana.

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organismes relacionats

Llocs relacionats