Sèrie 4 - Solidaritat i cooperació internacional

Acte públic de solidarita...

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES CAT AMHL 862-3-4

Títol

Solidaritat i cooperació internacional

Data(es)

  • 1973 - 2013 (Creation)

Nivell de descripció

Sèrie

Volum i suport

2,35 ml., 159 expedients, 43 cartells, 1 CD

Àrea de context

Nom del productor

Botey i Vallès, Jaume (1940-2018)

Història biogràfica

Jaume Botey i Vallès va néixer l’any 1940 al barri del Poble Nou de Barcelona. Eren sis germans, quatre nois i dues noies, i ell era el cinquè. Com el seu germà Francesc (1931-1996) ingressà a l’orde religiosa dels escolapis, d’on havia estat alumne. Substituí al seu germà al barri de barraques del Camp de la Bota de Barcelona quan aquest, condemnat pel Tribunal d’Ordre Públic (TOP), fou empresonat a la presó de capellans de Zamora, per haver denunciat la repressió contra de la població gitana, en un acte a la Universitat de Barcelona.
En Jaume visqué a l’Hospitalet des de 1968, primer en la comunitat escolàpia amb en Ramon Marimón, Josep Maria Montferrer, Jaume Salas, Andreu Trilla, al barri de Can Serra, barri de nova creació, resultat de la població immigrant vinguda d’arreu de la península. Es feu càrrec de la parròquia del barri, impulsant la Casa de Reconciliació, com lloc de trobada i espai de llibertat sota la dictadura franquista. D’allà nasqueren diverses institucions ciutadanes: el Centre d'Esplai, el Grup de joves, l’Escola d’Adults seguint el model de Paulo Freire i impulsant el reconeixement de les anomenats avui C.F.A. (Centres de Formació de persones Adultes), l’Associació de Veïns, en un moment que mancaven la majoria dels serveis col•lectius del barri... També s'implicaren activament en el primer grup d’objectors de consciència al servei militar, que realitzava un servei civil alternatiu, posant en pràctica la no violència i la resistència pacífica com a formes per reconèixer el dret a l'objecció.
L’any 1978, a la mort del seu amic escolapi Josep Maria Segura, anà a viure a l'Olivera de Vallbona de les Monges, una comunitat de persones amb minusvalies. Des d’aleshores la Cooperativa l’Olivera formà part de la seva vida.
L’any 1979 entrà com a regidor l’Ajuntament de l’Hospitalet des de la candidatura del PSUC, encapçalada per Paco Candel i Joan Saura, fent-se càrrec de la Regidoria d’Ensenyament fins al 1983, en un moment de greus mancances de places escolars i de moltes deficiències pedagògiques i culturals a nivell de la ciutat.
Llicenciat en teologia i doctor en filosofia, l’ensenyament fou un dels seus centres vitals. Va ser professor de l’ Institut Torres i Bages, de l’Escola d’adults del barri de Can Serra i d'història de la cultura i de moviments socials a la UAB des de 1975 a 2010.
El seu compromís polític el portà a la direcció d’Iniciativa per Catalunya de l’Hospitalet, a la presidència d' Esquerra Unida i Alternativa (2000-2002) i més tard a Procés Constituent i a Catalunya en Comú.
L’any 1982 es casà amb la Maria Pilar Massana, compartint totes les inquietuds. Estigueren compromesos políticament, social i cultural amb la gent de la ciutat. L’any 1984 foren dels fundadors del Centre d’Estudis de l’Hospitalet.
Aquesta acció social, política i també religiosa, íntimament interrelacionades, el portà a ser un dels màxims promotors de Cristians pel Socialisme, de Cristianisme Segle XXI, del Fòrum de Teologia i Alliberament, de Cristians en Diàspora, de Redes Cristianas a nivell estatal. Així mateix participà molt activament a Cristianisme i Justícia, amb Capellans Obrers, publicant diverses obres a l’entorn d’aquest compromís amb els pobres, com expressió vital de la fe.
Participà en el Fòrum Mundial Social Mundial des del 2001, implicant-se en les lluites solidaries i per la pau, viatjant en nombroses ocasions a Mèxic i també a Nicaragua, El Salvador, Bolívia, Guatemala. President de la Casa de la Solidaritat de Barcelona. La seva acció política i social el portà a la lluita contra l’entrada d’Espanya a l’OTAN de 1984, la campanya pel 0,7%, la del No a la Guerra visitant els camps de refugiats palestins al Líban i com observador internacional a Iraq entre el 2000 i 2003, abans de la intervenció dels EEUU i, els darrers anys, en la lluita per la Renda Garantida Ciutadana (2012-2014).
La seva obra escrita mostra els seus àmbits d’actuació, des de la teologia de l’alliberament, l’ensenyament a partir de l’experiència de Paulo Freire, la lluita per un món millor i el compromís amb els més febles
Morí el 15 de febrer del 2018. Ha estat reconegut amb el Premi d’Honor de la Ciutat de l’Hospitalet, el 1999, i el del Memorial Joan XXIII per la pau, l’any 2017. Des de l’any 2018 el nou institut de l’Hospitalet porta el nom de Jaume Botey i Vallès. Les moltíssimes interrelacions creades al llarg de la seva vida es van concretant en el col•lectiu impulsor de l'Associació Llegat Jaume Botey i Vallès.

Nom del productor

Massana i Llorens, Maria Pilar (1951-)

Història biogràfica

Nascuda a Solsona (Lleida) el 1951, de família treballadora, pare jornaler pagès i mare modista. Va ser la petita de 5 germans (3 noies i 2 nois).
Estudià a Solsona, Tarragona i Barcelona, diplomada en Treball Social i Llicenciada en Història.
S’ha caracteritzat pel seu compromís amb la millora dels Serveis Socials a Catalunya i per la implicació en diferents àmbits ciutadans i de moviments socials.
Des de 1973 ha treballat a l’Hospitalet de Llobregat. Al final de la dictadura franquista va iniciar-se en el treball comunitari al barri de Can Serra, depenent de la Parròquia i de l’Associació de Veïns. Un any després, al mateix lloc i amb la mateixa orientació, passà a dependre de Càritas Diocesana. Una experiència professional que la va marcar molt positivament.
Accedí als Serveis Socials de l’Ajuntament des de 1979, amb el primer consistori democràtic i formant part del primer grup de treballadores socials municipals. Va finalitzar el 31/12/2016 exercint de cap de l'equip de Serveis Socials Bàsics de Bellvitge i El Gornal.
Ha estat bàsicament en l’atenció primària (excepte en el període que fou regidora). Ha treballat a tots els barris de la ciutat, excepte al de la Florida. Coneix bé la ciutat. També ha estat cap de Centre, responsable del programa d'Atenció Social Urgent, de la implantació a l'Hospitalet del PIRMI (Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció) i Tècnica Assessora participant en diferents comissions de treball propositives per la millora dels serveis socials municipals.
Està contenta amb la seva professió: “Sóc privilegiada perquè puc aprendre i fruir amb la meva feina, a la vegada que puc donar un servei a la gent”, manifesta.
Va presidir l'Associació d'Assistents Socials de Barcelona (1979-1983), en un moment convuls i de canvis per la professió. Cercant sempre el consens amb les altres cinc associacions professionals de Catalunya, va ser possible crear el primer col·legi professional d'àmbit català l'any 1983.
Viu a l'Hospitalet des de l'any 1982, quan es casà amb en Jaume Botey i Vallès.
La necessitat de treballar millor la va portar a llicenciar-se en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1984 va publicar “L’Hospitalet a l’inici del s. XVIII. Homes i terres”. Va participar en l’estudi i publicació de “54 relats d’immigració”. Ha col·laborat en algunes publicacions sobre immigració, sobre serveis socials a l’Hospitalet i sobre el moviment per la pau a Catalunya.
Dins i fora de la feina, Maria Pilar Massana és una activista social, per la pau i la cooperació, feminista, compromesa com a ciutadana amb el seu entorn “per un altre món possible”.
Va estar molt directament vinculada als orígens del moviment veïnal des de l’Associació de Veïns de Can Serra i amb la Coordinadora d’Associacions de Veïns, especialment en reivindicacions urbanístiques.
Regidora de l’Hospitalet, de 1995 a 1999 per la llista d’Iniciativa per Catalunya i després per la d’Esquerra Unida i Alternativa.
El 1984 participà activament en el referèndum ciutadà contra l’entrada d’Espanya a la OTAN.
Des de 1983 formà part del Col•lectiu per la Pau i la Solidaritat, que fou el motor de la Campanya de Solidaritat amb Nicaragua de l’any 1985.
El 1994 participà activament en la campanya del 0,7%, tant a l'Hospitalet com a Catalunya.
Ha participat en campanyes unitàries de moviments socials. Viatjà a Nicaragua, als camps de refugiats saharians, a l’Iraq, el Líban, a Mèxic, a Bolívia, en missions de solidaritat i de pau.
Vinculada de manera molt directa a la Plataforma Aturem la Guerra (2002). En els últims anys, molta gent l’ha coneguda com una de les portantveus d’aquesta plataforma. Igualment vinculada al moviment feminista de la ciutat i de Catalunya.
És sòcia de la Cooperativa La Olivera a Vallbona de les Monges i de diverses entitats defensores dels drets humans, de la cooperació solidària i de la justícia social. Membre de Cristians pel Socialisme. Va ser sòcia fundadora del Centre d’Estudis de l’Hospitalet des de 1983 i presidenta entre 2008 i 2011.
En els últims anys, sense deixar la seva militància tradicional, s'ha implicat en les noves expressions i moviments polítics: Parlament Ciutadà, Procés Constituent, Lluites Compartides, Catalunya en Comú, Moviment Sobiranista...

Història arxivística

Documentació aplegada per Jaume Botey i M. Pilar Massana durant els seus viatges de cooperació i solidaritat, sobretot a l'Amèrica Llatina, i del treball de divulgació fet al seu retorn. Conservada en el pis del carrer Girona de l'Hospitalet de Llobregat. No disposava de cap instrument de descripció.

Dades sobre l'ingrés

Documentació lliurada per M. Pilar Massana a l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet els dies 19 de juliol i 8 d’agost de 2019.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Aquesta sèrie està formada per tres subsèries: 1) Nicaragua, 2) Mèxic, 3) Altres països.

1) Nicaragua (1978-2011. Consta de sis àmbits temàtics: a) alfabetització i educació, b) cristianisme, c) publicacions periòdiques, d) materials de divulgació de la Nicaragua sandinista, e) processos electorals, f) solidaritat des de Catalunya.
a) Alfabetització i educació. Inclou abundants materials didàctics editats a Nicaragua durant el govern sandinista de la dècada de 1980; llibretes i materials de camp de la participació de Jaume Botey en les campanyes d’alfabetització.
b) Cristianisme. Inclou materials sobre el paper dels cristians en la revolució sandinista i publicacions de les Comunidades Eclesiales de Base.
c) Publicacions periòdiques. En destaca la revista “Envío: publicación mensual del Instituto Histórico Centroamericano” (després “revista mensual de la Universidad Centroamericana (UCA) de Managua”) (1984-2011). Inclou també les capçaleres: “CRIES: Cuadernos de pensamiento propio”, “CRIES: Cuadernos de pensamiento propio, serie Documentos”, “CRIES: Cuadernos de trabajo”, “Soberanía: Tribunal Antiimperialista de Nuestra América”, “Revista Segovia: Órgano de la Dirección Política del E.P.S.”, “El Tisey: Boletín de información y análisis de la región”, “Pensamiento propio: boletín de información y análisis”, Nicaragua en lucha”, “Cuadernos de sociología”, “Amanecer: Reflexión cristiana en la nueva Nicaragua”, “Informaciones agropecuarias: División de comunicaciones Midinra”, “Nica Noticias”, “Trabajadores: por la paz todos contra la agresión”, “Ventana: Sandinistas y qué!”, “El Tayacán: Periódico Popular”, “Barricada internacional”, més un grup de publicacions amb un sol exemplar.
d) Materials de divulgació de la Nicaragua sandinista. Inclou llibres, fullets, reculls de premsa i un grup de 12 cartells (1984-1989).
f) Processos electorals. Inclou informacions sobre les eleccions de 1990 i del viatge de M. Pilar Massana com a observadora internacional en les de 1996.
e) Solidaritat des de Catalunya. Inclou documentació de les diverses campanyes de suport a la Nicaragua sandinista fetes des de Catalunya, correspondència i un grup de 13 cartells (1984-1990).

2) Mèxic (1985-2004). Consta de quatre àmbits temàtics: a) informacions sobre el moviment zapatista a Chiapas, b) cristianisme, c) solidaritat des de Catalunya.
a) Informacions sobre el moviment zapatista a Chiapas. Inclou informes, dossiers, estudis, articles d’opinió, reculls de premsa i les publicacions periòdiques “Tiempo que informa y orienta” i “Cuadernos de educación comunitaria” i altres.
b) Cristianisme. Informacions sobre el paper dels cristians en el moviment zapatista a Chiapas i sobre Samuel Ruiz García, bisbe emèrit de San Cristóbal de las Casas, i el seu nomenament com a doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona.
c) Solidaritat des de Catalunya. Inclou documentació dels actes i campanyes de solidaritat i el butlletí “Tierra y libertad: boletín informativo del Col·lectiu de solidaritat amb la rebel·lió zapatista”.
Inclou també 4 cartells (1995-2004).

3) Altres països (1973-2013). Inclou documentació de i/o sobre: El Salvador, Cuba, Bolívia, Guatemala, Equador, Xile, Paraguai, Uruguai, Sàhara Occidental i d’entitats de suport internacional. Amb informacions sobre moviments d’esquerra política, processos electorals, comunitats cristianes, alfabetització i educació, viatges de Jaume Botey i M. Pilar Massana i actes de solidaritat des de Catalunya. Inclou llibres, fullets, retalls de premsa, 14 cartells (1992-2009) i diverses publicacions periòdiques:
.El Salvador: “Textos de Ciudad de investigaciones”, “ECA: Estudios centroamericanos”, “Número de Cuadernos Paz y Solidaridad dedicat a El Salvador”, “El Salvador hoy: Órgano del Comité de Solidaridad con El Salvador y Centroamérica”.
.Cuba: “Gramma: Órgano oficial del Comité Central del Partido Comunista de Cuba”, “Gramma internacional”, “La Gaceta de Cuba: Unión de Escritores y Artistas de Cuba”, “Juventud rebelde”.
.Guatemala: “Noticias de Guatemala”.
.Equador: “Aula abierta: Ministerio de Educación y Cultura: Programa Nacional "El Ecuador estudia"”.
.Paraguai: “Paraguay: la revista de los paraguayos en España”.
.Sàhara Occidental: “Sáhara: independencia y libertad”.
.Entitats i publicacions de suport internacional: Sodepau, “Cooperacció”, “Las Segovias: Asociación para la Cooperación con Centroamérica: Boletín informativo”, “Hacia el sur: Revista trimestral de la Asociación para la Cooperación con el Sur-Las Segovias (ACSUR)”, “Grupo Sur: Boletín Informativo del Grupo Sur para la cooperación con Centroamérica y el Caribe”, “Manos Unidas: Campaña contra el hambre: Boletín”, “El Quetzal: Full informatiu de l'Associació d'amistat amb el poble de Guatemala Otto René Castillo”, “Quetzal: Revista informativa Comité "Oscar Romero" d'arreu de Catalunya”, “Umoya: Boletín informativo”

Informació sobre avaluació, tria i eliminació

Tota la documentació d'aquesta sèrie és pertinent i no hi ha cap previsió d'eliminació.

Increments

La documentació no transferida en aquesta fase, inclou àlbums de fotos i part dels materials de Guatemala.

Sistema d'organització

Documentació organitzada en expedients. Cadascun d'ells té relació amb alguna de les subsèries: 1) Nicaragua; 2) Mèxic; 3) Altres països (El Salvador, Cuba, Bolívia, Guatemala, Equador, Xile, Paraguai, Uruguai, Sàhara Occidental i entitats de suport internacional). Més cartells per àmbits geogràfics.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Documentació de lliure accés, llevat de la unitat documental “Materials de camp de Jaume Botey en la campanya d'alfabetització de Nicaragua”, ja que inclou una relació de persones.

Condicions de reproducció

Llengua(ües) dels documents

  • català
  • espanyol d'Espanya
  • espanyol d'Hispanoamèrica

Escriptura dels documents

Informació addicional sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Documentació en paper. En bon estat de conservació. Algunes unitats documentals contenen fotocòpies, llegibles en el moment de fer la descripció. Alguns cartells presenten pèrdua de suport, no de text. Inclou 1 CD.

Instruments de descripció

Fitxes Nodac de sèrie i subsèries i relació d'unitats documentals.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Documentació relacionada

Descripcions relacionades

Bibliografia

.Llegat Jaume Botey: https://www.youtube.com/watch?v=09nEjl_-BOo
.Villanueva i Margalef, Maria: “Jaume Botey i Vallès, un lluitador per la pau”. Lliurament del 50è Memorial Joan XXIII (2017). L’Hospitalet de Llobregat, 2 de Maig del 2018: http://www.revistaperiferia.org/uploads/2/5/0/8/25082791/jaume_botey_i_valle%CC%80s.pdf

Àrea de notes

Nota

Inclou documentació que seria propia de les sèries “Cristianisme compromès i diàleg interreligiós” (subfons Botey-Massana) i “Activitat professional: docència, alfabetització i educació d’adults” (subfons Botey), però s’ha respectat la seva classificació original.

Identificador(s) alternatiu(s)

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per noms de persones

Àrea de control de la descripció

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Descripció realitzada segons els preceptes de la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxius i Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.

Estat de descripció

Nivell de detall

Llengua(ües)

Escriptura(es)

Fonts

La informació continguda en la pròpia unitat de descripció s'ha contrastat i ampliat amb el testimoni de M. Pilar Massana.

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organismes relacionats

Llocs relacionats