Sèrie 4 - Solidaritat i cooperació internacional

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES CAT AMHL 862-3-4

Títol

Solidaritat i cooperació internacional

Data(es)

  • 1973 - 2013 (Creation)

Nivell de descripció

Sèrie

Volum i suport

2,6 ml., 157 expedients, 46 cartells, 1 CD.

Àrea de context

Nom del productor

Botey i Vallès, Jaume (1940-2018)

Història biogràfica

(En revisió).

Nom del productor

Massana i Llorens, M. Pilar (1951-)

Història biogràfica

(En revisió).

Història arxivística

Documentació aplegada per Jaume Botey i M. Pilar Massana durant els seus viatges de coperació i solidaritat, sobretot a l'Amèrica Llatina, i del treball de divulgació fet al seu retorn. Conservada en el pis del carrer Girona de l'Hospitalet de Llobregat. No disposava de cap instrument de descripció.

Dades sobre l'ingrés

Documentació lliurada per M. Pilar Massana a l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet els dies 19 de juliol i 8 d’agost de 2019.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Aquesta sèrie està formada per tres subsèries: 1) Nicaragua, 2) Mèxic, 3) Altres països.

1) Nicaragua (1978-2011. Consta de sis àmbits temàtics: a) alfabetització i educació, b) cristianisme, c) publicacions periòdiques, d) materials de divulgació de la Nicaragua sandinista, e) processos electorals, f) solidaritat des de Catalunya.
a) Alfabetització i educació. Inclou abundants materials didàctics editats a Nicaragua durant el govern sandinista de la dècada de 1980; llibretes i materials de camp de la participació de Jaume Botey en les campanyes d’alfabetització.
b) Cristianisme. Inclou materials sobre el paper dels cristians en la revolució sandinista i publicacions de les Comunidades Eclesiales de Base.
c) Publicacions periòdiques. En destaca la revista “Envío: publicación mensual del Instituto Histórico Centroamericano” (després “revista mensual de la Universidad Centroamericana (UCA) de Managua”) (1984-2011). Inclou també les capçaleres: “CRIES: Cuadernos de pensamiento propio”, “CRIES: Cuadernos de pensamiento propio, serie Documentos”, “CRIES: Cuadernos de trabajo”, “Soberanía: Tribunal Antiimperialista de Nuestra América”, “Revista Segovia: Órgano de la Dirección Política del E.P.S.”, “El Tisey: Boletín de información y análisis de la región”, “Pensamiento propio: boletín de información y análisis”, Nicaragua en lucha”, “Cuadernos de sociología”, “Amanecer: Reflexión cristiana en la nueva Nicaragua”, “Informaciones agropecuarias: División de comunicaciones Midinra”, “Nica Noticias”, “Trabajadores: por la paz todos contra la agresión”, “Ventana: Sandinistas y qué!”, “El Tayacán: Periódico Popular”, “Barricada internacional”, més un grup de publicacions amb un sol exemplar.
d) Materials de divulgació de la Nicaragua sandinista. Inclou llibres, fullets, reculls de premsa i un grup de 13 cartells.
f) processos electorals. Inclou informacions sobre les eleccions de 1990 i del viatge de M. Pilar Massana com a observadora internacional en les de 1996.
e) solidaritat des de Catalunya. Inclou documentació de les diverses campanyes de suport a la Nicaragua sandinista fetes des de Catalunya, correspondència i un grup de 15 cartells.

2) Mèxic (1985-2004). Consta de quatre àmbits temàtics: a) informacions sobre el moviment zapatista a Chiapas, b) cristianisme, c) solidaritat des de Catalunya.
a) Informacions sobre el moviment zapatista a Chiapas. Inclou informes, dossiers, estudis, articles d’opinió, reculls de premsa i les publicacions periòdiques “Tiempo que informa y orienta” i “Cuadernos de educación comunitaria” i altres.
b) Cristianisme. Informacions sobre el paper dels cristians en el moviment zapatista a Chiapas i sobre Samuel Ruiz García, bisbe emèrit de San Cristóbal de las Casas, i el seu nomenament com a doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona.
c) Solidaritat des de Catalunya. Inclou documentació dels actes i campanyes de solidaritat i el butlletí “Tierra y libertad: boletín informativo del Col•lectiu de solidaritat amb la rebel•lió zapatista”.
Inclou també 4 cartells.

3) Altres països (1973-2013). Inclou documentació de i/o sobre: El Salvador, Cuba, Bolívia, Guatemala, Equador, Xile, Paraguai, Uruguai, Sàhara Occidental i d’entitats de suport internacional. Amb informacions sobre moviments d’esquerra política, processos electorals, comunitats cristianes, alfabetització i educació, viatges de Jaume Botey i M. Pilar Massana i actes de solidaritat des de Catalunya. Inclou llibres, fullets, retalls de premsa, cartells i diverses publicacions periòdiques:
.El Salvador: “Textos de Ciudad de investigaciones”, “ECA: Estudios centroamericanos”, “Número de Cuadernos Paz y Solidaridad dedicat a El Salvador”, “El Salvador hoy: Órgano del Comité de Solidaridad con El Salvador y Centroamérica”.
.Cuba: “Gramma: Órgano oficial del Comité Central del Partido Comunista de Cuba”, “Gramma internacional”, “La Gaceta de Cuba: Unión de Escritores y Artistas de Cuba”, “Juventud rebelde”.
.Guatemala: “Noticias de Guatemala”.
.Equador: “Aula abierta: Ministerio de Educación y Cultura: Programa Nacional "El Ecuador estudia"”.
.Paraguai: “Paraguay: la revista de los paraguayos en España”.
.Sàhara Occidental: “Sáhara: independencia y libertad”.
.Entitats de suport internacional: “Cooperacció”, “Las Segovias: Asociación para la Cooperación con Centroamérica: Boletín informativo”, “Hacia el sur: Revista trimestral de la Asociación para la Cooperación con el Sur-Las Segovias (ACSUR)”, “Grupo Sur: Boletín Informativo del Grupo Sur para la cooperación con Centroamérica y el Caribe”, “Manos Unidas: Campaña contra el hambre: Boletín”, “El Quetzal: Full informatiu de l'Associació d'amistat amb el poble de Guatemala Otto René Castillo”, “Quetzal: Revista informativa Comité "Oscar Romero" d'arreu de Catalunya”.

Informació sobre avaluació, tria i eliminació

Tota la documentació d'aquesta sèrie és pertinent i no hi ha cap previsió d'eliminació.

Increments

La documentació no transferida en aquesta fase, inclou àlbums de fotos i part dels materials de Guatemala.

Sistema d'organització

Documentació organitzada en expedients. Cadascun d'ells té relació amb alguna de les subsèries: 1) Nicaragua; 2) Mèxic; 3) Altres països (El Salvador, Cuba, Bolívia, Guatemala, Equador, Xile, Paraguai, Uruguai, Sàhara Occidental i entitats de suport internacional).

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Documentació de lliure accés, llevat de la unitat documental “Materials de camp de Jaume Botey en la campanya d'alfabetització de Nicaragua”, ja que inclou una relació de persones.

Condicions de reproducció

Llengua(ües) dels documents

  • català
  • espanyol d'Espanya
  • espanyol d'Hispanoamèrica

Escriptura dels documents

Informació addicional sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Documentació en paper. En bon estat de conservació. Algunes unitats documentals contenen fotocòpies, llegibles en el moment de fer la descripció. Alguns cartells presenten pèrdua de suport, no de text. Inclou 1 CD.

Instruments de descripció

Relació d'expedients.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Documentació relacionada

Descripcions relacionades

Bibliografia

Villanueva i Margalef, Maria: “Jaume Botey i Vallès, un lluitador per la pau”. Lliurament del 50è Memorial Joan XXIII (2017). L’Hospitalet de Llobregat, 2 de Maig del 2018: http://www.revistaperiferia.org/uploads/2/5/0/8/25082791/jaume_botey_i_valle%CC%80s.pdf

Àrea de notes

Nota

Inclou documentació que seria propia de les sèries “Cristianisme compromès i diàleg interreligiós” (subfons Botey-Massana) i “Activitat professional: docència, alfabetització i educació d’adults” (subfons Botey), però s’ha respectat la seva classificació original.

Identificador(s) alternatiu(s)

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per noms de persones

Àrea de control de la descripció

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Descripció realitzada segons els preceptes de la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxius i Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.

Estat de descripció

Nivell de detall

Llengua(ües)

Escriptura(es)

Fonts

La informació continguda en la pròpia unitat de descripció s'ha contrastat i ampliat amb el testimoni de M. Pilar Massana.

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organismes relacionats

Llocs relacionats